Otto Dehli fra Trondheim har funnet sitt perfekte hus på Nerøra. Gjennom sin virksomhet Studio OttoD har han gitt den gamle bygningen fra 1844 nytt liv. Dette bidrar også til at Nerøra har fått en etterlengtet næringsvirksomhet.

Otto Dehli foran den gamle bygningen i Kåres gate 11, opprinnelig satt opp i 1844. Nå er den restaurert utvendig og modernisert innvendig. I 2017 fikk Dehli Orkdal kommunes byggeskikkpris for arbeidet med bygningen.

Bygningen er blitt kombinert bolig og næring etter at Dehli kjøpte huset for et par år siden. Det har vært to år med oppussing utvendig og fornying innvendig som har skjedd i tett dialog med fylkesantikvaren. Bygget er ført tilbake omtrent til originalutseende. Størrelsen på bygget er slik det så ut i 1938. Oppussinga ble så vellykket at han fikk tildelt Orkdal kommunes byggeskikkpris i 2017. Juryens begrunnelse var blant annet at bygningen var tilbakeført til tidligere stil med respekt og tålmodighet. Antikvariske myndigheter er imponert over arbeidet.

Fra Trondheim til Nerøra

Dehli flyttet virksomheten sin fra Trondheim og har etablert kinosal, kioskkafé, foto- og lydstudio i Kåres gate 11. Kioskkafeen holder åpen fredag og lørdag ettermiddag.

– Jeg fant bygningen ved en tilfeldighet. Jeg hadde ikke vært på Nerøra tidligere, selv om jeg mange ganger har kjørt om Domus og Amfi på vei til familiehytta i Åstfjorden. Da jeg så salgsannonsen for bygget, tok jeg meg en

Styret i Orkanger Aktivum i Ottos kino med 30 sitteplasser. Otto Dehli (t.v.) viser filmen «Nerøra i gamle dager».

tur til Orkanger sentrum og Nerøra! Jeg kan ikke kalle meg spesielt historisk interessert, men historien om Nerøra og gamle Orkanger er jeg blitt helt fascinert av, og bidrar gjerne med å formidle den videre, sier Dehli.

På eget initiativ har han laget filmen «Nerøra i gamle dager» ved hjelp av lokale historielag, eiere av gamle filmer, gode bidragsytere med lokalkunnskap og 13 år gamle Kai Alexander Sand Normannseth som er filmens kommentarstemme. Filmen skal ha urpremiere under Orkangerdagene 2018.

Ta en tur til Orkanger og se nye leilighets- og boligprosjekt

Kåres gate 11 er trolig så gammelt som fra 1844. Gjennom 174 år har bygningen hatt en rekke funksjoner. Det startet sannsynligvis som bolighus. I 1890-årene ble det bygd om til meieri. Senere ble det dagligvarebutikk i flere perioder. Først som Bakken dagligvare helt til 1970-tallet, og innvandrerbutikk en periode på 90-tallet før pinsemenigheten Filadelfia kjøpte huset og drev det som forsamlingshus til 2015.

Næring på Nerøra

Kinokafeen i Ottos i Kåres gate 11 på Orkanger.

Otto Dehli kombinerer aktiviteten i Studio OttoD med vanlig jobb i Trondheim. Utenom åpningstida får folk bestille timer til fotograf, innspilling av musikkvideoer og besøk på en kino for alle andre filmer enn de som krever rettigheter – feks om Orkangers historie.

Han regner bursdagsselskaper, skoleklasser og barn/ungdom enkeltvis som de største kundegruppene. Mange vil spille inn sang og musikk i håp om å slå gjennom, eller bare bli flinkere.

Da komtilorkanger.no besøkte Otto Dehli var også styret i Orkanger Aktivum på besøk for å bli orientert om virksomheten og få urpremiere for filmen «Nerøra i gamle dager». Orkanger Aktivum har vært en pådriver i arbeidet med Orkdal kommunes prosjekt Digital tursti på Nerøra der både Kåres gate 11, Strandheim der Salvesen & Thams har kontorer, Orkanger stasjon, Orkanger kirke og mange andre historiske punkt blir presentert for publikum.

Otto Dehli jobber med presentasjon av en miniatyrby i utstillingsvinduet. Byen skal få liv ved at publikum utløser en sensor når de kommer nær vinduet.